Przyprawy do potraw orientalnych

Kuchnia orientalna wyróżnia się intensywnością smaków i niesamowitymi połączeniami smakowymi. Trudno wyobrazić ją sobie bez mocnych przypraw, które nadają jedzeniu unikalny aromat i smak. Jakie przyprawy sprawiają, że kuchnia tajska, chińska czy japońska smakują właśnie tak, jak powinny? Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi.

Kaffir, czyli liście limonki

Kaffir wyróżnia się tak unikatowym smakiem, że nie sposób niczym go zastąpić w potrawach tajskich. Czym właściwie jest? Kaffir to odmiana limonki, który wyróżnia się bardziej pomarszczoną skórą, ale smakuje bardzo podobnie. W kuchni tajskiej wykorzystuje się przede wszystkim jego liście o limonkowym posmaku, które w Polsce najczęściej można kupić w wersji suszonej. Dodawany jest do ciasteczek rybnych i pasty curry, na której opiera się wiele tajskich przepisów. Liście trafiają do wielu zup, sałatek i sosów, nadając im niesamowity aromat.

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa, zwana również cytronellą lub palczatką cytrynową, jest jedną z najsłynniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. W uprawie trawa cytrynowa może mieć nawet ponad 2 metry wysokości, a jej największym walorem jest cytrynowy aromat, który jednak nie powoduje, że potrawa jest kwaśna. Zazwyczaj wrzuca się ją do gotowanych zupy i sosów, a później wyjmuje przed jedzeniem. Stanowi nieodłączny dodatek chińskich zup rybnych i wielu sosów.

Galangal, czyli azjatycki imbir

Galangal to tajemniczy składnik wielu potraw tajskich i indonezyjskich. Z wyglądu przypomina nieco korzeń imbiru, a jego smak ma korzenną nutę. Galagal dzieli się na kilka rodzajów, a mianowicie galangal większy, galangal mniejszy, kencur oraz chiński imbir. Ten pierwszy uprawia się głównie w Malezji, Laosie i Tajlandii, jego skórka jest brązowa, a miąższ jasny. Drugi jest uprawiany w Chinach, a pieprzny smak dominuje nad cytrynowym. Kencur jest uprawiany w Indonezji, ma czerwoną skórkę i lekko słodki posmak, a z kolei chiński imbir z kształtu przypomina ludzką dłoń o wydłużonych palcach i najmocniej przypomina znany nam imbir.