Na jakie przyprawy zwracać uwagę zimą?

Zima to chłodna pora roku, która wymaga od nas ogrzania swojego organizmu. Najlepiej robić to nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Pomóc mogą nam w tym różnego rodzaju aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, kurkuma, goździki oraz kardamon. Warto byłoby zapoznać się z ich właściwościami i dowiedzieć się, do czego można je wykorzystać. 

Za co warto docenić cynamon i kardamon?

Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw, która kojarzy się przede wszystkim z jesienią i zimą. Warto docenić go ze względu na wyjątkowy aromat i smak. Jak się okazuje, cynamon wyróżnia się także wieloma cennymi dla naszego organizmu właściwościami. Mowa tu między innymi o działaniu przeciwzapalnym. Przyprawie tej nie można odmówić także właściwości przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych. Jak się okazuje, cynamon obniża także zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Kolejną ciekawą przyprawą, na którą warto zwrócić uwagę zimą jest kardamon. Doskonale komponuje się on z pomarańczami i malinami. Kardamon, podobnie jak cynamon działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zawarte w nim olejki eteryczne pomagają skutecznie walczyć z infekcjami dróg oddechowych.

Kurkuma i goździki – czym się wyróżniają?

Zimą dobrze byłoby także systematycznie popijać tak zwane złote mleko, wzbogacone dodatkiem kurkumy. Słynie ona z silnego działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego. Kurkuma pomaga zatem dbać o odporność naszego organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Zimą nie można obejść się także bez aromatycznych goździków. Doskonale smakowała będzie na przykład herbata z ich dodatkiem. Goździki słyną z działania przeciwwirusowego oraz stymulującego komórki układu odpornościowego do pracy. Nie można odmówić im także korzystnego wpływu na naszą jamę ustną. Regularne płukanie jamy ustnej ostudzonym naparem z goździków pomaga w utrzymaniu świeżego oddechu. Bez tej aromatycznej przyprawy nie sposób wyobrazić sobie również świątecznych pierniczków. Najlepiej kupować całe, a nie mielone goździki. Są one zdecydowanie bardziej wartościowe.